Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jagodzianki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 600 g mąki 250 ml mleka 150 g cukru 4 żółtka 60 g drożdży 1 łyżeczka soli 120 g masła 2 białka ekstrakt waniliowy Do środka: ok 750 g jagód pół szklanki bułki tartej pół szklanki cukru Sposób wykonania Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni. Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny. Na szczęście truskawki już przemijają i czas na inne owoce. Bułka tarta sprawia, że nie wycieka sok przy pieczeniu bo wiąże się w środku a jest praktycznie niewyczuwalna przy jedzeniu. Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1-1,5 cm. Jagodzianki są zawsze dobre, o każdej porze i na każdą okazję.