PRZEPIS NA PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej - 70 g mąki pszennej typ 480 - 2 jajka ekologiczne - 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - 1 laska wanilii - 120 g masła - 1/3 szklanki cukru Diamant -1/2 opakowania drożdży świeżych dodatkowo: 2 łyżki cukru zmielonego na cukier puder i 1 jajko do posmarowania bułeczek NADZIENIE: - 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni - 1/2 szklanki porzeczki czerwonej i białej - 1/3 szklanki jagód - 1 łyżka cukru WYKONANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. 2. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie na mleko z drożdżami i wlej w dołeczek. A kiedy palce czerwono- wiśniowe od drylowania wiśni i usta fioletowe od jedzenia jagód, to człowiekowi samoistnie na buzi banan, taki od ucha do ucha się pojawia. Ranki i rosa na trawie w letni lipcowy dzień, pachnie niesamowicie, jest w tym coś magicznego. Z każdej w dłoniach tworzymy kulkę, którą rozpłaszczamy na okrąg. Obdarowuję tym latem bliskich i siebie, całe serce wkładając w jedyne w swoim rodzaju puchate słodkości. Wiśnie na drzewach nadęte i pełne od nadmiaru soku, jakie w sobie skrywają. Świeżo zebrane w ogrodzie porzeczki, mogę jeść prosto z krzaka, rosa rankiem zrobiła im przecież prysznic. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA! Jestem zodiakalny Lwem, jak każdy urodzony w lecie, kocham tą porę roku! 6. Do miski z wyrośniętym rozczynem, dodaj jaja i zacznij zagniatać ciasto, dodaj stopione ciepłe masło (nie gorące!), wyrabiaj energicznie ciasto. W powstałe wgłębienie po kieliszku, układam wymieszane z cukrem owoce letnie. Wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. Zerknijcie też tutaj: Trzymajcie mocno kciuki za te piękności, bo walczą w konkursie: Cudownego dnia pełnego słońca i letnich smaków! Ciasto odstaw na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki od 8 do 12 części. Środek bułeczki- miejsce na owoce, obciążam np. spodem od kieliszka. Cukier wymieszaj z ziarenkami z laski wanilii.