Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mleka (u mnie 2%) - 1/2 szklanki wody gazowanej - 1 jajko M - 1 łyżeczka (z górką) herbaty Matcha – u mnie od Kuchnie Świata - do podania: truskawki lub konfitura truskawkowa i bita śmietana Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy mleko, gazowaną wodę i dodajemy herbatę Matcha. Propozycja podania: konfitura truskawkowa lub świeże truskawki (pocięte na plasterki) i porcja bitej śmietany (doskonale smakuje z naleśnikiem matcha). Naleśniki smażymy na patelni (u mnie na małej ilości oleju kokosowego) z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, nalewamy na patelnię małą ilość ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Całość dokładnie mieszamy – ja robię to łyżką, ale możecie użyć miksera na małych obrotach. Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują np. wyłącznie w towarzystwie bitej śmietany.