Mam kilka ulubionych potraw z serami na które Cię zapraszam: – smażony camembert z żurawiną – raviolo z płynnym żółtkiem – sałatka z grillowanym halloumi – zupa z serem halloumi – oscypek w boczku Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 20 minut Składniki: – 200-250 g makaronu kolanka (możecie zastąpić innym) – 60 g masła – 30 g mąki pszennej – 225 ml mleka – sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa szczypta – 1 czubata szklanka tartego sera (cheddar, gouda, parmezan, inne) To dobra opcja na wygarnięcie z lodówki kończących się serów, polecam Wam jednak głównie te gatunki które mają wyraźny smak, aby danie nie było zbyt mdłe. Będąc już wiele lat temu w Stanach oczywiście miałam okazji próbować i takich dań, choć przygotowanie makaronu samodzielnie w domu jest bardzo proste i nie rozumiem chęci oszczędności czasu i kupowania gotowców. W garnuszku rozpuście masło, a następnie wsypcie mąkę i podsmażcie aż połączą się składniki i stworzy się jednolita masa. Taki co to się go wkłada do kuchenki mikrofalowej, podgrzewa ze 2 minuty i pyszne danie amerykańskiej rodziny gotowe.