Zobacz też: Składniki (na 14 bułeczek) Zaczyn: – 10g drożdży – 4 łyżki mleka – łyżeczka cukru – 2 łyżki mąki Ciasto: – 3,5 szklanki mąki – 3 żółtka i jedno całe jajko – pół szklanki cukru – pół szklanki mleka – cukier waniliowy – 1/3 kostki masła Nadzienie: – jagody – odrobina mąki ziemniaczanej (aby jagody się ładniej sklejały) – odrobina cukru Wlewamy 4 łyżki do szklanki, w której robimy zaczyn, a w pozostałym mleku rozpuszczamy cukier (pół szklanki), który dodamy później do ciasta. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni – piekarnik z termoobiegiem. Zaczyn Do mleka dodajemy drożdże, cukier oraz mąkę i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (czekamy około 15-20 minut). Sklejamy w jednym miejscu i kładziemy nim do dołu – na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Podgrzewamy w garnuszku mleko (pół szklanki + 4 łyżki na zaczyn). Mąkę przesypujemy przez sito, dodajemy jajka, ciepłe mleko z cukrem, cukier waniliowy i zaczyn.