Tym razem każdy przygotował pyszne słodkości na zimno: Dorota – Sorbet truskawkowy Sylwia – Jagodowy deserek Gosia – Szybki deser z morelami Joasia – Deser truskawkowo-jagodowy Bożena – Deser na zimno z truskawkami Dorota – Domowe bounty Teresa – Deser jagodowa róża Dorota – Domowe lody Edyta – Torcik straciatella z malinami Sywlwia – Lody czekoladowe Pati – Pasiasty deser z mlekiem skondensowanym Lub… spróbować swoich sił w konkursie (klik) Na Wasze zgłoszenia czekam do 14.07 Do deseru podałam nasze ulubione wafelki Pałeczki od Cukry Nyskie Składniki: (na 2 porcje) 330 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki 100% soku jagodowego 2 łyżeczki wiśni w syropie, świeżych owoców lub tak jak u mnie wiśni z Naturalnie Owocowe ulubione wafelki – u mnie wafelki Pałeczki kakaowe Cukry Nyskie bita śmietana i listki świeżej mięty do podania Przygotowanie: Jogurt przekładamy do miski, mieszamy dokładnie łyżką z 2 łyżkami cukru i sokiem jagodowym. Dziś zapraszam Was na na lekki jagodowy deser na zimno z wiśniami i wafelkami. Podajemy z wiśniami w syropie, świeżymi lub tak jak u mnie z Naturalnie Owocowe, porcją bitej śmietany i wafelkiem oraz świeżą miętą. Masę nakładamy do pucharków, wkładamy je do lodówki lub do zamrażalnika (jeśli Wam się spieszy i chcecie mieć naprawdę zimny deser – ja użyłam tej opcji). Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę (jeśli chcecie, żeby Wasz deser był gęstszy możecie dodać więcej, ja wolę taki delikatny), zalewamy ją łyżką wody i odstawiamy na chwilę. U nas fala upałów wciąż nie odpuszcza, dlatego tak często serwuję słodkości prosto z lodówki lub zamrażalnika.