Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą / 2 porcje Składniki: 200 g młodych ziemniaków 400 ml pomidorów pelati w puszce 2 ząbki czosnku 2 garście żółtej fasolki szparagowej 1/4 szklanki ciecierzycy z puszki 1/2 łyżeczki mieszanki curry 2 szczypty ostrej papryki w proszku 2 listki kapusty pak choi sól do smaku 4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco mieszanki curry i dla koloru kapusta pak choi. Miałam ochotę na połączenie młodych ziemniaków z pomidorami pelati i tak powstał szybki, ale bardzo konkretny w smaku gulasz. Zawarte w ciecierzycy białko, z powodzeniem zastępuje w tym daniu mięso, którego nie lubię. To danie można jeszcze rozwijać, dodając np. dobrej jakości oliwki, ale już w takiej wersji jest bardzo syte. Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku. Ten obiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze lepszy na kolejny dzień! Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na pół. Gulasz podajemy z odsączoną i opłukaną z zalewy ciecierzycą. Warzywa mają być nie za twarde, ale mają zachować swoją strukturę.