Jak kupować i przechowywać WOŁOWINĘ?

Krzysztof
Kulinaria
05.07.2017 10:57
Jak kupować i przechowywać WOŁOWINĘ?

Lubisz wołowinę?

Poniższe informacje pomogą Ci wybrać najlepsze mięso, a także dowiesz się jak przechowywać mięso wołowe.


Jak kupować?

  • Prawidłowy kolor mięsa wołowego to mocny czerwony – lekko matowy.
  • Mięso powinno z łatwością odkształcić się po naciśnięciu palcem – dobre mięso jest sprężyste.
  • Jeżeli mięso wołowe leży w bliskim sąsiedztwie innego rodzaju mięsa – nie kupuj go.
  • Mięso które leży we własnym soku również nie należy do najlepszych.
  • Nie kupuj mięsa prosto z uboju. Mięso musi przejść okres kruszenia! Minimum 7 dni!
  • Jeżeli masz możliwość to kup wołowinę sezonowaną czyli taką która kruszeje przez około miesiąc czasu. Niestety jest ona znacznie droższa.
  • Najlepiej kupować mięso w zaufanym sklepie lub od zaufanego dostawcy.
  • Jeżeli nie masz możliwości kupna dobrej polskiej wołowiny to zdecyduj się na mięso pochodzenia amerykańskiego lub argentyńskiego.
Zdjęcie Jak kupować i przechowywać WOŁOWINĘ? #1
fot.shutterstock


Jak przechowywać?

  • Nie myj mięsa przed włożeniem do lodówki – umyj je dopiero przed przyrządzaniem.
  • Przechowuj mięso w jednym kawałku – pokrojone na drobniejsze szybciej traci świeżość.
  • Pamiętaj o to aby mięso było zamknięte w szczelnym opakowaniu lub aby było szczelnie owinięte folią.
  • Zamrożoną wołowinę najlepiej spożyć w ciągu 2 miesięcy – nie przyspieszaj procesu rozmrażania – połóż zamrożoną wołowinę na talerz i wstaw do lodówki na noc.