Wartości odżywcze w 100 g kalorie - 28 węglowodany - 7,2 g białko - 0,7 g tłuszcze - 0,4 g błonnik - 1,8 g indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40 wapń - 16 mg żelazo - 0,41 mg magnez - 13 mg fosfor - 24 mg potas - 153 mg sód - 1 mg cynk - 0,14 mg witamina C - 60 mg witamina A - 1 μg witamina E - 0,29 μg witamina B1 (tiamina) Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej domowej esencji waniliowej 1 szklanka jogurtu 30 g oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 250 g truskawek 2 łodygi rabarbaru 2-3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. - 0,024 mg witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg witamina B3 (PP) - 0,386 mg witamina B6 - 0,047 mg Źródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Trwają również badania nad antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych , Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek, ł odygi rabarbaru kroimy w plasterki, truskawki na pół. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Truskawki i rabarbar układamy na cieście, lekko wciskając w ciasto. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wartościach smakowych tych aromatycznych małych owoców, pomówmy więc o ich wartościach odżywczych.