3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera cebula 2 łyżki masła 5 łyżek mąki pszennej 20 dag śmietany 18% sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz w ziarnach 10 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki Potrawkę z kurczaka można podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem, posypaną natką pietruszki. Na patelni rozpuszczamy masło razem z 2 łyżkami mąki. Gdy woda się zagotuje zbieramy szarą pianę i wrzucamy obraną włoszczyznę razem z cebulą. W misce ucieramy 3 łyżki mąki ze śmietaną na gładką masę a następnie dolewamy trochę gorącego sosu. Sposób wykonania: Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (około 2 litrów) i gotujemy. Gdy kurczak będzie miękki, odławiamy go razem z warzywami.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://qchniapoprostu.blogspot.com/2016/11/potrawka-z-kurczaka.html