Składniki: -2 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki mąki ziemniaczanej -¾ szklanki cukru pudru -200g masła -1 jajko -2 żółtka Nadzienie – 500 g rabarbaru – 500 ml mleka – 2 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – cukier wanilinowy – 100g cukru – 3 żółtka – Cukier puder do posypania Przygotowanie: Przygotować albo okrągłą formę o średnicy 31 cm albo prostokątną o wymiarach 20×30 i posmarować masłem. Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mieszkankę mąki ziemniaczanej i pszennej oraz żółtka. W tym czasie wykładamy drugą częścią ciasta formę i podpiekamy kilka minut w piekarniku do uzyskania lekko złotego koloru. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i mieszamy energicznie aby uniknąć powstanie grudek i uzyskać jednolitą masę. Wyciągamy schłodzone ciasto i ścieramy na dużych oczkach tarki na wierzch ciasta. W tym czasie myjemy rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę dodać cukier, proszek do pieczenia.