Składniki: 300 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 jajka 100 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez dodatku cukru) 750 ml mleka 500 g truskawek cukier puder do posypania Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki (większe truskawki kroić na ćwiartki, mniejsze – na połówki). Z mleka odlać ok. pół szklanki i rozrobić w nim budyń i cukier. Na ciasto wylać budyń (może być ciepły), a następnie wyłożyć truskawki. Większą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Gotowe ciasto okręcić folią spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Dodać jajka, pokrojone w kawałki masło, cukier puder i cukier waniliowy. Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.