SKŁADNIKI - 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami - 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 400 g piersi z kurczaka - 200 g śmietany 30% - 2 kulki mozzarelli - 400 g pomidorków koktajlowych - sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE W głębokiej patelni stopić masło, dodać odmrożony szpinak, umytą i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Odcedzony z wody makaron przełożyć do szpinaku i mięsa, wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić i przelać do dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem rzepakowym. Na mozzarelli ułożyć umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (rozcięciem do góry) i ponownie posypać delikatnie ziołami prowansalskimi i oregano. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego nieco krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu.