Składniki: - 1 pęczek botwiny - 600 ml bulionu warzywnego - 1/2 pęczka dymki - 1 pęczek rzodkiewek - 4 ogórki gruntowe - 1 litr maślanki - 1/2 pęczka koperku - jajka ugotowane na twardo (1 na porcję) - ocet winny (około 3 łyżek) - sól, pieprz Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi i liście na małe kawałki. - 1/2 pęczka dymki - 1 pęczek rzodkiewek - 4 ogórki gruntowe - 1 litr maślanki - 1/2 pęczka koperku - jajka ugotowane na twardo (1 na porcję) - ocet winny (około 3 łyżek) - sól, pieprz Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, obrane ogórki pokrojone w kostkę i rzodkiewkę pokrojoną na małe kawałki. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.