Farsz: - 4 żółtka - 2 jogurty (300 ml) - greckie lub zwykłe, ale gęste - 3-4 łyżki parmezanu lub grana padano (plus ew. więcej do posypania) - sól, pieprz - pół łyżeczki ostrej papryki - szczypta mielonego czosnku (opcja) - pęczek zielonych szparagów - 125 g sera brie lub camembert Szparagi myjemy, odcinamy zgrubiałe koncówki, kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód ciasta. Jakiś czas temu oprcowałam więc przepis na tartę fit - z samej kaszy jaglanej, tudzież z dodatkiem (niewielkim mąki i tłuszczu). Farsz będzie już trochę mniej fit, bo ze sporą ilością sera (można zastapić wędzonym lub marynowanym tofu), ale też ze zdrowymi szparagami. Ciasto: - 1 szklanka suchej kaszy jaglanej - 1 jajko - łyżeczka soli (lub łyżka sosu sojowego) - pieprz - łyżeczka dowolnych ziół (opcja) Można naturalnie zrobić kruche ciasto z mąk bezglutenowych (jak to TUTAJ lub TUTAJ), ale to wciąż bomba kaloryczna w postaci ogromnej ilości masła. Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopnaich (na ostatnie 5 minut możemy dodatkowo posypać wierch tarty 2 łyżkami parmezanu). *** Ciasto wykłądamy na silikonową lub wysmarowaną tłuszczem frmą na tartę.