Pamiętajcie również, że prawdziwa włoska carbonara nie zawiera śmietanki, aczkolwiek niektórzy ją dodają, by sos był bardziej kremowy ;) Spaghetti carbonara – Składniki: 150g makaronu spaghetti 100g boczku wędzonego (w oryginale z reguły jest guanciale lub boczek suszony – pancetta) odrobina oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do smażenia 2 jajka sól i świeżo zmielony czarny pieprz 2 ząbki czosnku 30g sera typu Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do sosu + 10g do ozdoby kilka gałązek natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół – wedle uznania Spaghetti carbonara – Wykonanie: Makaron spaghetti ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie. Oryginalna pasta alla carbonara złożona jest z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino)… więc w babcinym przepisie różnica była tylko taka, że takowego sera po prostu nie było, bo w owych czasach nawet go w sklepach nie widywałam ;) Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Gdy boczek już się zarumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany) oraz posiekana natkę pietruszki (lub inne ulubione zioła, np. bazylię) i smażyć jeszcze ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym. Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedziała, że jest to oryginalna włoska carbonara ;)