Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście

Magdalena
Ciasta
10.06.2017 11:30
Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście

Składniki: (tortownica 24 cm) 200 g miękkiej margaryny/masła (wcześniej wyjętej z lodówki) 3 łyżeczki soku z cytryny skórka otarta z większej cytryny (na drobnych oczkach) 1 puszka masy makowej (850 g) lub tyle samo domowej masy makowej 200 g cukru 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny/masła, dodajemy cukier i wbijamy 3 jajka. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta czy od tak jako słodkość na co dzień. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście – to już ostatni kawałek ciasta, które cieszyło się niebywałą popularnością. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i otartą skórkę (uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części cytryny). Dziś zapraszam Was na pyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Ciasto nie pokryje ściśle całej formy, należy je wykładać w małych odstępach. To ciasto w wykonaniu jednej z czytelniczek (klik) Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej jest wystarczająca). Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/laciaty-makowiec-w-cytrynowym-ciescie/