Mus z orzechów laskowych składniki 1/2 szklanki orzechów laskowych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietany 36% 60 ml mleka Mus z orzechów laskowych wykonanie: Orzechy wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i prażymy orzechy przez około 15 minut, aż w mieszkaniu zacznie się unosić ich zapach ;) Następnie przekładamy orzechy na ściereczkę i pocieramy przez drobne sitko lub durszlak, w ten sposób skórka oddzieli nam się od orzecha. Jednym z moich ulubionych deserów jest Monte, niestety jest on dość drogi w porównaniu do wielkości, dlatego postanowiłam zrobić coś równie pysznego, a może i nawet lepszego. Czekoladę wkładamy do miski, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy orzechy, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia.