Jeżeli zasmakuje wam quiche, polecam również inne przepisy na tego typu danie: Quiche ze szpinakiem i serem mozzarella Quiche z serem kozim i pomidorami Quiche z porem i pieczarkami Quiche z boczkiem i cebulą Quiche Lorraine składniki: Ciasto: jajko łyżka mleka 150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Nadzienie: 250 g wędzonego boczku 200 g sera Gruyère (można zastąpić Emmentallerem) 3 jajka 200 ml śmietany 36% 150 ml mleka gałka muszkatołowa Quiche Lorraine wykonanie: Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 5 minut. Proste i nieskomplikowane danie, a jakie smaczne ;) Z tego co wyczyatałam, danie to podaje się głównie w okresie Bożego Narodzenia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez około 5 minut aż się lekko zarumieni. Boczek wykładamy na spód tarty, posypujemy startym serem i na całość wylewamy masę jajeczno śmietanową. Czyli tradycyjne danie z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej części Francji, gdzie miałam okazję być już dwa razy. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki.