Smacznego! 1 porcja gyrosa - 430 kcal - białko - 34 g - tłuszcze - 30 g - węglowodany - 6 g - błonnik - 1,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie czwartek, 8 czerwca 2017 Klasyczny grecki gyros Autor: Małgorzata Chyla o 08:03:00 Etykiety: feta, gyros, gyros przepis, gyros z kurczaka, gyros z kurczakiem, klasyczny gyros, kuchnia grecka, kurczak, kurczak zapiekany, oliwki, przepis na gyros, Teo Vafidis, zapiekanka, zapiekanka gyros Koniecznie spróbujcie tego dania :) 500 g piersi z kurczaka 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 opakowania przyprawy gyros 1 średnia biała cebula 1 zielona papryka 330 ml śmietany 18% 1 łyżka keczupu 100 g sera feta dobrej jakości 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne PRZYGOTOWANIE Dzisiaj przepis na tradycyjny gyros prosto z Grecji - bo od samego Teo Vafidisa z książki Filozofia smaku (więcej o książce TU KLIK!) - z moimi malutkimi zmianami :) Zapiekanka gyros jest przepyszna! Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto ze wszystkich stron.