Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Patrycja
Ciasta
04.06.2017 9:56
Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Składniki: spód: ciasteczka maślane 15 dag, ja użyłam ciastek z polewą czekoladową, masło 5 dag, warstwa serowa: ser twarogowy z wiaderka pół kg, śmietanka 36% 200 ml, cukier puder 5 łyżek, galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 opakowanie, mus truskawkowy: truskawki mrożone lub świeże pół kg, cukier puder 3 łyżki, galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 szt, bita śmietana: śmietanka 36% 250 ml, cukier puder 4 łyżki, dodatkowo: truskawki świeże do dekoracji, Sposób przygotowania ( tortownica o średnicy 24 cm): Masło rozpuszczamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 30 min. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie łączymy delikatnie z twarogiem. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy. Truskawki rozmrażamy, miksujemy blenderem, następnie dodajemy cukier puder i stawiamy na palnik. Gdy galaretka zacznie tężeć, to stopniowo dodajemy ją do sera, mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Gdy mus zacznie się gotować to ściągamy z palnika i dodajemy dwie galaretki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/06/sernik-na-zimno-z-musem-truskawkowym-i.html