Tort śmietankowo-jogurtowy z truskawkami

Ciasta
23.05.2017 14:45
Tort śmietankowo-jogurtowy z truskawkami

2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru Szczypta soli, cukier waniliowy 500 ml śmietany kremówki 200 ml naturalnego jogurtu 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Galaretka truskawkowa: Gotową galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody (jeżeli jest to porcja na 500 ml). Wierzch udekorować kremem, całymi owocami lub połówkami owoców i całość pokryć tężejącą galaretką – tak, żeby nie spłynęła z tortu. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min w 180 st. C. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2017/05/biszkopt-5-jajek-5-yzek-maki-pszennej.html