Zupa ogórkowa z brązowym ryżem

Patrycja
Zupy
19.05.2017 10:37
Zupa ogórkowa z brązowym ryżem

! Składniki: ziemniak 3 szt, marchew 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, ogórki kiszone 6 szt, woda z ogórków kiszonych 1,5 szklanki, ryż brązowy 3/4 szklanki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kotka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, śmietana 12% 100 g, mąka pszenna 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Pierwszy raz podobną zupkę jadłam u mojej siostry, która starła na tarce mnóstwo ogórków i bardzo posmakowała mi ta wersja. Gdy ryż i warzywa będą miękkie to dodajemy starte ogórki i wodę z ogórków. Oprócz wody z kiszonych ogórków dodałam do zupy również starte ogórki kiszone. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i stawiamy na palnik. Zupa Ogórkowa to tradycyjna zupa w kuchni polskiej, niewątpliwie jest jedną z moich ulubionych! Ponadto brązowy ryż zawiera o wiele więcej witamin i minerałów, a poza tym jest mniej kaloryczny:-)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/02/zupa-ogorkowa-z-brazowym-ryzem.html