Przepis
SKŁADNIKI (na 5 szklanek):
Żurawina:
200g suszonej żurawiny
100ml wody
150ml świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (2 sztuki)
Masa serowa:
200g jogurtu naturalnego
250g sera białego
4 łyżki cukru
200ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
Poza tym:
okrągłe biszkopty
3 pomarańcze (obrane ze skórek i błon)
WYKONANIE:
Żurawina:
Żurawinę wsypać do małego garnka, zalać wodą i zagotować. Ostudzić i wlać sok z pomarańczy. Odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzić. Soku nie wylewać.
Masa serowa:
Biały ser z jogurtem, cukrem zmiksować blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać z serem.
Do szklanek wkładać na przemian dobrze nasączone w soku biszkopty, żurawinę i masę serową. Na ostatnią warstwę żurawiny poukładać pomarańcze, przykryć masą serową. Udekorować według uznania. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego.
Źródło : http://mojepysznosci.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?600196