Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 300 – 350 g piersi z kurczaka (duża pojedyncza) 60 g papryki czerwonej 1 mała cebulka czerwona 30 g ser mozzarella ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół prowansalskich Marynata: 70 g papryki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczkę papryki w proszku ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy Sos: 1 łyżkę jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka natki z pietruszki (posiekanej) 1 ząbek czosnku szczypta soli Przygotowanie: Z piersi odciąć polędwiczkę i naciąć mięso wzdłuż, tworząc kieszonkę na farsz . Wszystkie składniki wymieszać. Kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Kurczaka zwinąć w folię aluminiową i piec przez 20 minut w 190 stopniach. Dodać sok z cytryny, oliwę, paprykę w proszku, pieprz, sól i połowę ziół. Po godzinie nafaszerować kurczaka i zawinąć, tak aby cały farsz znalazł się w środku. Delikatnie rozbić. Przygotowanie marynaty; 70 g papryki zetrzeć na tarce, pozostawiając jedynie skórkę.