P.S. Miałam zrobić jeszcze zdjęcia w środku chleba po jego wystygnięciu, ale zanim się obejrzałam chleb został zjedzony 😞Jak będę go piekła jeszcze raz to obiecuje, że zdjęcia tu umieszczę! Nie musi on wyrastać bo soda w połączeniu z maślanką wchodzi w reakcję, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną razową oraz cukrem, solą i sodą. Zazwyczaj przygotowanie domowego chleba wymaga dużo czasu, ale z tym chlebem jest inaczej.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/05/irlandzki-chleb-sodowy.html