Składniki na 3-4 osoby: 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami 1 litr wody 3 spore ziemniaki 1/2 pęczka koperku 1/2 sporej marchewki mały korzeń pietruszki 1 łyżeczka domowego warzywka 3-4 łyżki śmietany 18 % sok z cytryny ( około 2-3 łyżki, ale najlepiej dozować go wedle własnego smaku) sól do smaku Dodajemy warzywko i gotujemy aż ziemniaki będą wpół miękkie ( tak około 10-15 minut) w tym czasie myjemy i kroimy botwinkę ale tylko same liście z łodyżką, buraczki odkładamy na później. a ja lubię wziąć sobie jeszcze kromeczkę świeżego chlebka i tak zajadać ta zupkę ;) Bardzo lubię botwinkę i jak tylko zobaczyłam ją w sklepie od razu zakupiłam i zrobiłam z niej pyszna zupę 2. Kiedy ziemniaki się podgotują dodajemy botwinkę i znów gotujemy z 10 minut. Dodaje sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę ( do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do wywaru). W tym czasie obieram i ścieram na grubych oczkach buraczki, dorzucam do zupy.