Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem

Weronika
Desery
09.05.2017 16:55
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem

Składniki : mąka pszenna 600 g drożdże instant (suche) 14 g (czyli dwa opakowania) sól 1 łyżeczka cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml marmolada 260 g ( u mnie wieloowocowa marki Jamar) Na lukier: cukier puder ok 350 g sok z jednej całej cytryny gorąca woda, na oko kilka łyżeczek Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, cukier, drożdże, mleko oraz rozpuszczone masło. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Muszę Wam powiedzieć jest rewelacyjna, nie czuć chemii, której teraz pełno w produktach a okazało się (po przeczytaniu etykiety), że nie znajdują się w środku żadne konserwanty i inne pyszniutkie rzeczy. wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez ok 20 min (pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej i u mnie wystarczyło 20 min a u Was np. potrzeba będzie 30 min). Lukier: Do miseczki wsypuję cały cukier puder, dodaję sok z cytryny i dodaję kilka łyżeczek wrzątku i mieszam tak długo aż masa będzie gładka i w miarę gęsta. Ślimaczki, które muszę robić dosyć często ze względu na to, że moja rodzina je uwielbia (mój mąż chyba najbardziej :) :) Ale po wieloletnich poszukiwaniach dobrej marmolady trafiłam na marmoladę wieloowocową marki Jamar (na dole zamieszczę Wam zdjęcie).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaviki.blogspot.com/2017/05/pulchniutkie-slimaki-z-marmolada-i.html