Składniki: ciasto – 2/3 szklanki kaszy jaglanej – 2 jajka – sól, pieprz, zioła – odrobina startego parmezanu nadzienie – opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobionego – 2 ząbki czosnku – olej rzepakowy lub inny – 1/3 cukinii – 3 jajka – 100 ml śmietany 12% – 250 g serka ricotta – sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Jajka mieszamy ze śmietaną i ricottą, przyprawiamy według uznania, dodajemy przestudzony szpinak, wszystko razem mieszamy i wylewamy na spód tarty. Tarta na spodzie z kaszy jaglanej to pomysł na zdrową opcje ciasta, które od czasu do czasu może zastąpić ciasto kruche lub francuskie. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy chwilkę, dodajemy czosnek, przyprawy i pokrojoną w plasterki lub kostkę cukinię. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż spód się lekko zarumieni.