Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić w poprzek na pół, nasączyć ponczem oba blaty i przełożyć masą( 1/3 masy zostawić na gorę placka)1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka spirytusu1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada1 mała śmietana 12%Wykonanie polewy:Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, polać gotowy placek i odstawić w chłodne miejsce. 2 ¼ szklanki soku jabłkowego 100%1 opakowanie kremu karpatka1 ½ kostki masłaZagotować 1 ¼ szklanki soku jabłkowego, a karpatkę rozpuścić w jednej szklance soku i wlać do gotującego soku jabłkowego i stale mieszając gotować przez 3 minuty. 8 jajek¾ szklanki mąki tortowej¾ szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniatłuszcz do formywiórki kokosowe do formyBiałka ubić na sztywno, wsypując powoli cukier. Składniki na biszkopt: Wykonanie biszkoptu: Składniki na masę: Wykonanie masy: Składniki na poncz: