Mule z mango w mleku kokosowym

Malgorzata

Przekąski

03.05.2017 9:47

Mule z mango w mleku kokosowym

Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 kg dużych małż, umytych i oczyszczonych 1/2 dużego dojrzałego mango pokrojone w drobn kostkę 1/2 puszki mleka kokosowego 100 ml białego wytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku pokrojoe w plastry 2 szalotki lub 1/2 cebuli drobno posiekane 1 łodyga trawy cytrunowej pokrojona na 4 kawałki 1 chili drobno posiekane 1/2 pęczka pietruszki - posiekane listki 1 łyżka żółtej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego pieprz i sok z limonki do smaku oliwa Przygotowanie: Małże odsącz na sitku. Uwagi: *Jeśli chcesz podać małże razem z muszlami w pkt. 1 do podsmażonych składników dodaj mango, chili, mleko kokosowe i wino, gotuj dalej przez 3 minuty. Przełóż muszle do miski przy pomocy łyżki cedzakowej, do sosu dodaj mango, chili i mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrzuć nieotwarte muszle z pozostałych wyjmij mięso i dodaj d o gorącego sosu, posyp natkę pietruszki, podaj z pieczywem. *Jeśli użyjecie małż pasteryzowanych skróćcie czas gotowania z 5 minut do 2-3 minut. W Tajlandii do muli dodawano także małe bakłażany groszkowe, my czasami dodajemy garść mrożonego zielonego groszku, bo kupienie w kraju bakłażanów graniczy z cudem.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2017/05/mule-z-mango-w-mleku-kokosowym.html