Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. ŚMIETANA: 600 ml śmietanki 30% 400 ml śmietany 18% 5 łyżek cukru 6 śmietan-fixy (opcjonalnie) 1 łyżeczka esencji waniliowej 6 łyżeczek żelatyny sok z 1-4 cytryny Żelatynę namaczamy 1/3 szklanki zimnej wody. PONCZ 300 ml czarnej herbaty sok z 1/2 cytryny POLEWA CZEKOLADOWA: Składniki: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki wody Rozpuszczamy margarynę. Na ten rytuał składało się kilka etapów: niecierpliwe oczekiwanie, wspólny spacer połączony z moim podbieganiem (oby szybciej) oraz – oczywiście – konsumpcja. Kiedy byłam mała, dziadzio zabierał mnie do cukierni, gdzie – niczym dwoje poważnych ludzi – zasiadaliśmy przy stoliku i zajadaliśmy W-Z-kę. Z tego powodu mam do W-Z-ki niesamowity sentyment i nie jestem w stanie zrezygnować z tego ciasta. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dlatego właśnie – przedstawiam wszystkim – W-Z-ka, czyli ciasto sentymentalne. Następnie – ciągle miksując – stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy równo śmietanę (odkładając część na dekorację)… …i przykrywamy drugą częścią ciasta. 🙂 CIASTO 8 jajek 1 szklanka cukru 8 łyżek oleju 2 czubate łyżki kakao 2 szklanki mąki Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy już spęcznieje, zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści.