Składniki: mąka pszenna 5 szklanek, mąka kukurydziana 1 szklanka, drożdże świeże 5 dag + mąka pszenna 2 łyżki, cukier 1/4 łyżeczki, woda ciepła 4 łyżki, płatki owsiane 1 szklanka, sól 1 łyżka, woda ciepła 2,5 szklanki, dodatkowo: olej 3 łyżki, otręby 2 łyżki, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę, cukier i wodę. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu.... Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Następnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę kukurydzianą, płatki owsiane, sol i wyrośnięty rozczyn. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem i posypanej otrębami blaszki.