Składniki: 2 garści szpinaku baby 10 czarnych oliwek pół małej czerwonej cebuli 2 kromki ciemnego pieczywa mały kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgin sól szczypta mieszanki przypraw (suszone pomidory, chili, oregano) (przepis na 2 porcje) Kromki kroimy w kostkę, skrapiamy odrobiną oliwy i opiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut. Dodajemy do niego oliwki, pokrojone w plasterki cebulę i ser, grzanki, łyżkę oliwy, sok z cytryny, przyprawy. I żeby nie było, My lubi i zajada się takimi cudami, jednak z nieco mniejszym zaangażowaniem niż ja. Zrobiłam sobie więc namiastkę tego, czego potrzebuje, czyli sałatkę ze szpinakiem, oliwkami i grzankami.