Większość z nas obierając pomarańcze dokładnie obiera je z tej białej skórki.
Albedo – bo tak się nazywa wewnętrzna biała część skórki zawiera bardzo dużo pektyn, które wiążą metale ciężkie podczas trawienia i regulują florę bakteryjną jelit.
Oprócz tego zawiera witaminę P która jest potrzebna do prawidłowego przyswajania witaminy C. Biała skórka zawiera kilkakrotnie więcej błonnika pokarmowego niż miąższ.
Jedzenie pomarańczy z albedo obniża poziom złego cholesterolu.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Pomarańcze skutecznie wspomagają układ krążenia, a to za sprawą olejków eterycznych i terpenów które w sobie zawierają.
Pozwalają na lepsze dotlenienie naszego mózgu i mają mnóstwo witamin z grupy B.
Są również bogate w potas i witaminę A.
Pomarańcze dobrze działają na nasz układ nerwowy
Jak w prosty sposób obierać pomarańcze?