U nas są to: sos z mięsem, papryką i pieczarkami albo jogurt grecki / śmietana (z cukrem lub bez): SOS: 200 g mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki) 150 g pieczarek 1 nieduża cebula 1 papryka czerwona 1 liść laurowy 2 ziela angielskie papryczka chili (ilość w zależności od preferencji) mieszanka ziół – zioła zamiast soli zioła prowansalskie 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki pszennej woda Cebulę kroimy w drobną kostkę. No, chyba że doskonale wiecie, w jakiej postaci lubicie je najbardziej 🙂 PLACKI (podwójna porcja dla trzech osób): 1,5 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy (na tartce na drobnych oczkach lub przy pomocy specjalnej dostawki w maszynce do mielenia lub wyciskarce). Na koniec zagęszczamy sos mąką (którą wcześniej mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody) i dusimy ciągle mieszając jeszcze kilka minut. Dokładnie płuczemy paprykę i pieczarki, kroimy je (paprykę w grubszą kostkę, a pieczarki na ćwiartki). Dodajemy mięso pokrojone w grubszą kostkę, posiekaną papryczkę, liść laurowy, ziele angielskie i zioła. Smażymy na obie strony, na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Po kilku minutach smażenia, podlewamy mięso wodą i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu.