Przepis
składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
pojedyncza pierś kurczaka
cebula
kilka plastrów ananasa
20 dag pieczarek
ser feta
4 jaja ugotowane na twardo
oliwki bez pestek
chipsy paprykowe "w tubie"
sos:
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu pikantnego
Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki.
Jeden, najładniejszy liść sałaty odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w paseczki.
Mięso kurczaka usmażyć z ananasem i cebulą. Pokroić w kawałki.
Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na tej samej patelni.
Fetę pokroić w ok 1 cm kostkę.
Jaja obrać, zetrzeć na tarce: osobno żółtka, osobno białka.
Oliwki pokroić w plasterki.
Na dno szerokiego, płaskiego naczynia wyłożyć sałatę, polać odrobiną sosu.
Ułożyć z boku liść tak, by ładnie wystawał na zewnątrz.
Wyłożyć mięso kurczaka z ananasem i cebulą, następnie pieczarki, znów polać warstwą sosu.
Następnie ser feta i resztę sosu.
Na wierzch, formując kopczyk wyłożyć białka, na nich żółtka.
Naokoło ułożyć chipsy w kształt płatków.
Ostatnią warstwę stanowią poukładane dekoracyjnie plasterki oliwek.