#Dobrze wysmażony stek
W restauracjach znajduje się świeże jak i trochę mniej świeże mięso. Po dokładnej obróbce termicznej nikt nie wyczuje, że mięso nie jest pierwszej świeżości. Dlatego właśnie ono jest wykorzystywane do przygotowywania dobrze wysmażonych dań.
#Surowe ryby
Jeśli nie znajdujesz się w dobrej restauracji sushi lepiej nie zamawiaj surowych ryb. Może się zdarzyć, że będą one nieświeże i wywołają nieprzyjemne skutki trawienne.
#Dania wegetariańskie w nie wegetariańskiej restauracji
Wielu kucharzy specjalizujących się w mięsie nie przepada za wegetarianami. Podając danie wegetariańskie mogą nam zrobić na złość i dodać trochę niechcianego składnika. Jak przyznaje Anthony Bourdain amerykański szef kuchni– zdarza się to dość często.
#Sałata lodowa
Pracujące w kuchni osoby nigdy nie zamawiają sałaty lodowej. Jest ona niezwykle narażona na obecność pasożytów, bardzo małych, które chowają się w zakamarkach sałaty i są niemożliwe do zidentyfikowania i usunięcia.
#Chleb
Wielu anonimowych kucharzy przyznaje, że chleb, który dostajemy w eleganckim koszyki na stolik jest zbiórką pozostałości po poprzednich gościach, którzy go nie zjedli.