Wiele słyszy się o tym, aby nie łączyć ze sobą niektórych produktów. Pomidor i ogórek w sałatce jednak nie wyrządzą nam żadnej szkody – przyjmiemy po prostu mniej witaminy C. Okazuje się jednak, że niektóre połączenia produktów mogą być o wiele mniej korzystne.
Czerwone mięso i wino
Pomimo tego, że picie wina do posiłku, szczególnie mięsnego, jest mocno zakorzenioną tradycją w wielu krajach, w niektórych przypadkach powinniśmy zrezygnować z tego połączenia. Czerwone mięso jest źródłem żelaza, jednak garbniki zawarte w winie uniemożliwiają jego przyswajanie przez organizm. Z tego względu osoby z niedokrwistością muszą unikać tego typu połączeń.
Dorsz i brokuły
Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb. Zawiera mnóstwo zdrowego białka i bardzo cennego jodu. Nie powinniśmy łączyć go jednak z brokułami, kapustą, kalafiorem, brukselką, kalarepą i jarmużem. Warzywa te zawierają goitrogeny, które uniemożliwiają organizmowi przyjęcie jodu z dorsza.
Grzyby i alkohol
Grzyby w większości składają się z białka. Alkohol natomiast ścina białko, co może skutkować trudnościami w trawieniu, bólem brzucha i zaparciami. Jednak najniebezpieczniejsze jest popijanie alkoholem czernidłaka pospolitego. Zawarta w nim kopryna prowadzi wtedy do zatrucia organizmu. W ustach pojawia się metaliczny smak, dochodzi do nudności, arytmii, drgawek, a nawet śpiączki.
Marchewka i pomarańcza
Choć mieszanka oby stanowi pyszny koktajl, nasz żołądek może przez nią sporo wycierpieć. Jednoczesne spożywanie słodkich i kwaśnych owoców sprawia, że dochodzi bo zgagi i piekącego bólu żołądka.
Chleb i miód
Kto nie kocha tego połączenia? Nie jest ono jednak tak zdrowe, jak się wydaje. Miód składa się z cukrów prostych, które są łatwo przyswajane przez organizm. Jednak jeśli połączymy je ze skrobią, której w chlebie sporo, może dojść do niestrawności.
Inspiracja do artykułu: Wp.pl