10 najgorszych połączeń obiadowych. Unikaj ich!

Agnieszka
Dieta i żywienie
13.11.2018 17:11
10 najgorszych połączeń obiadowych. Unikaj ich!

Wiele słyszy się o tym, aby nie łączyć ze sobą niektórych produktów. Pomidor i ogórek w sałatce jednak nie wyrządzą nam żadnej szkody – przyjmiemy po prostu mniej witaminy C. Okazuje się jednak, że niektóre połączenia produktów mogą być o wiele mniej korzystne.

Czerwone mięso i wino

Zdjęcie 10 najgorszych połączeń obiadowych. Unikaj ich! #1

Pomimo tego, że picie wina do posiłku, szczególnie mięsnego, jest mocno zakorzenioną tradycją w wielu krajach, w niektórych przypadkach powinniśmy zrezygnować z tego połączenia. Czerwone mięso jest źródłem żelaza, jednak garbniki zawarte w winie uniemożliwiają jego przyswajanie przez organizm. Z tego względu osoby z niedokrwistością muszą unikać tego typu połączeń.

Dorsz i brokuły

Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb. Zawiera mnóstwo zdrowego białka i bardzo cennego jodu. Nie powinniśmy łączyć go jednak z brokułami, kapustą, kalafiorem, brukselką, kalarepą i jarmużem. Warzywa te zawierają goitrogeny, które uniemożliwiają organizmowi przyjęcie jodu z dorsza.

Grzyby i alkohol

Zdjęcie 10 najgorszych połączeń obiadowych. Unikaj ich! #2

Grzyby w większości składają się z białka. Alkohol natomiast ścina białko, co może skutkować trudnościami w trawieniu, bólem brzucha i zaparciami. Jednak najniebezpieczniejsze jest popijanie alkoholem czernidłaka pospolitego. Zawarta w nim kopryna prowadzi wtedy do zatrucia organizmu. W ustach pojawia się metaliczny smak, dochodzi do nudności, arytmii, drgawek, a nawet śpiączki.

Marchewka i pomarańcza

Choć mieszanka oby stanowi pyszny koktajl, nasz żołądek może przez nią sporo wycierpieć. Jednoczesne spożywanie słodkich i kwaśnych owoców sprawia, że dochodzi bo zgagi i piekącego bólu żołądka.

Chleb i miód

Kto nie kocha tego połączenia? Nie jest ono jednak tak zdrowe, jak się wydaje. Miód składa się z cukrów prostych, które są łatwo przyswajane przez organizm. Jednak jeśli połączymy je ze skrobią, której w chlebie sporo, może dojść do niestrawności.

Inspiracja do artykułu: Wp.pl

Źródło: https://kuchnia.wp.pl/tych-produktow-lepiej-nie-laczyc-10-najgorszych-zywieniowych-duetow-6313956060788865g