Jak rozpoznać złą restauracje? 5 sprawdzonych sposobów

Agnieszka
Newsy
26.07.2017 14:33
Jak rozpoznać złą restauracje? 5 sprawdzonych sposobów

Polacy coraz częściej jedzą na mieście. Lubimy próbować nowych dań i przebywać w oryginalnych miejscach. Czasem jednak nie wiemy jak rozpoznać dobrą restauracje i w rezultacie spędzamy wieczór w towarzystwie złego jedzenia i atmosfery.

Jak rozpoznać złą restaurację?

1. Mała ilość gości

Dobre restauracje w porze obiadowej i wieczorami zazwyczaj wypełnione są ludźmi. Jeśli widzisz, że restauracja jest pusta – lepiej znajdź inny lokal.

2. Zapach jedzenia

Dobre restauracje dbają o to, aby na sali nie unosił się zapach smażonego jedzenia, ziół i innych produktów z prostego powodu – goście wychodzą potem przesiąknięci różnymi zapachami. Złe restauracje nie zawsze o to dbają.

3. Obszerne menu

Długie i zróżnicowane menu powinno być wskazówką, że dana restauracja nie do końca dba o jakość podawanych dań. Dobre restauracje mają zazwyczaj krótkie karty dań, w których się specjalizują.

Zdjęcie Jak rozpoznać złą restauracje? 5 sprawdzonych sposobów #1
fot. shutterstock

4. Parujące dania

W dobrej restauracji nie dostaniemy nigdy gorącego dania, ale odpowiednio ciepłe – gotowe do zjedzenia. Jeśli podano Ci danie, z którego paruje – prawdopodobnie zostało podgrzane w mikrofalówce.

5. Organizacja bankietów

Zadzwoń do danej restauracji i zamów stolik na kilkanaście osób. Poproś, aby umieścili Was w centrum sali i zorganizowali muzykę na żywo. Jeśli się zgodzą to znaczy, że restauracja nie jest najwyższych lotów. Dobre restauracje nie narażą innych gości na taki dyskomfort.