Polacy coraz częściej jedzą na mieście. Lubimy próbować nowych dań i przebywać w oryginalnych miejscach. Czasem jednak nie wiemy jak rozpoznać dobrą restauracje i w rezultacie spędzamy wieczór w towarzystwie złego jedzenia i atmosfery.
Jak rozpoznać złą restaurację?
1. Mała ilość gości
Dobre restauracje w porze obiadowej i wieczorami zazwyczaj wypełnione są ludźmi. Jeśli widzisz, że restauracja jest pusta – lepiej znajdź inny lokal.
2. Zapach jedzenia
Dobre restauracje dbają o to, aby na sali nie unosił się zapach smażonego jedzenia, ziół i innych produktów z prostego powodu – goście wychodzą potem przesiąknięci różnymi zapachami. Złe restauracje nie zawsze o to dbają.
3. Obszerne menu
Długie i zróżnicowane menu powinno być wskazówką, że dana restauracja nie do końca dba o jakość podawanych dań. Dobre restauracje mają zazwyczaj krótkie karty dań, w których się specjalizują.
4. Parujące dania
W dobrej restauracji nie dostaniemy nigdy gorącego dania, ale odpowiednio ciepłe – gotowe do zjedzenia. Jeśli podano Ci danie, z którego paruje – prawdopodobnie zostało podgrzane w mikrofalówce.
5. Organizacja bankietów
Zadzwoń do danej restauracji i zamów stolik na kilkanaście osób. Poproś, aby umieścili Was w centrum sali i zorganizowali muzykę na żywo. Jeśli się zgodzą to znaczy, że restauracja nie jest najwyższych lotów. Dobre restauracje nie narażą innych gości na taki dyskomfort.