Sos: 1/2 zeszklonej cebuli kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 % sól, pieprz do smaku Masa jajeczna: 1 spore jajko 1/2 kubeczka słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz mała garstka sera startego na wierzch 1. Jeśli został wam bigos lub macie go nadmiar w zamrażalce którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się łazanki to polecam tą zapiekankę ;)Składniki na 2-3 osoby Jeśli zaś w smaku jest za słaby dodajemy 1-2 łyżeczkę koncentratu ( wszystko zależy od naszych smaków i też smaku bigosu ) Jeśli mamy świeży to odkładamy sobie tylko potrzebną ilość. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Zamrożony b bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. Na sam koniec ścieramy na wierzch trochę sera. Pieczemy w piekarniku na 180-190 stop przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu.