Fasolka Po Bretońsku

Iwona
Obiad
04.02.2020 17:30
Fasolka Po Bretońsku

Składniki na obiad dla 2-3 osób oraz na około 8 słoików 500 g - 1 kg suchej fasoli Jaś - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g lub passaty pomidorowej - 1 duża cebula - 4 kiełbasy dobrej jakości, wędzone ( 500-600 g) - 4 listki laurowe - około 500 g boczku wędzonego (nie konieczne, czasem dajemy, czasem nie i tak wychodzi pyszna fasolka, a jest lżejsza na brzuch) - 5-6 kulek ziela angielskiego - gałka muszkatołowa do smaku - 4 łyżki majeranku - 2-3 łyżeczki papryki wędzonej - 2 łyżeczki słodkiej papryki - sól, pieprz do smaku dodatkowo (niekonieczne) - od 1/2 do 1 łyżeczki cukru (jeśli fasola nie była słodka) - 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej jeśli fasola jest za rzadka i tylko wtedy! Słoiki po wystudzeniu mogą już spokojnie długo stać w spiżarce, piwnicy a kto się nadal obawia to i w lodówce ;) Jeśli fasolkę wkładamy do 1 litrowych słoików czas tyndalizacji wydłużamy odpowiednio 2 godziny pierwszego dnia, 2 godziny drugiego i 1 godzina ostatniego ! Składniki na obiad dla 2-3 osób oraz na około 8 słoików 500 g Mąż zawsze robi duży garnek tej fasolki gdyż resztę wkłada do słoików i tyndalizuje. Ta fasolka jest według przepisu mojego męża, który też ją sam ugotował i zawsze sam ja robi ja tylko dokładnie spisałam przepis i Wam go podaje bo tak jak dawniej fasolki jeść nie mogłam ( m.in. z powodów żołądkowych) tak tą wcinam ze smakiem :) Dodajemy od razu ziele angielskie, 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku i gotujemy to z około 1 do 1 i 1/2 godziny. Jeśli chcemy cieszyć się domowym obiadem bez stania przy garkach, gdy nie mamy czasu na gotowanie lub chcemy mieć zapas żywności to najlepsza do tego jest metoda tyndalizacji. Ten proces sprawia że fasola nie będzie tak wzdymająca (pisze to ja, osoba z bardzo wrażliwym żołądkiem, która dawniej nie mogła jeść takiej fasolki) 7. Pod koniec gotowania jeśli fasola nie jest wystarczająco gęsta możemy wyjąc kilka fasolek i je rozgnieść lub/i zagęścić fasolę mąką ziemniaczaną. Chce się podzielić z Wami tym przepisem i sposobem na wekowanie jedzenia (nie tylko fasoli) Chce się podzielić z Wami tym przepisem i sposobem na wekowanie jedzenia (nie tylko fasoli) Wstawiamy słoiki do dużego garnka na dno kładąc ściereczkę, zalewamy gorącą wodą i gotujemy pierwszy raz 1 godzinę. Na sam koniec gotowania dodajemy pozostałe 2 łyżki majeranku roztartego w dłoniach. 2. Fasolę wysypujemy do garnka i zalewamy wodą na noc musi być dużo wody bo fasolą część wypije. Jeśli nasza fasola jest wystarczająco słodka nie dodajemy cukru ! Jak już fasola zacznie robić się miękka zaczynamy przesmażanie boczku (jeśli go dajemy), a następnie kiełbasy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/02/fasolka-po-bretonsku-na-zapas.html