Składniki: Sposób przygotowania: - 5 białych kiełbas parzonych - 15 dag wędzonego boczku - 2 garście suszonych śliwek - 2 cebule - 2 łyżeczki tymianku - 2 łyżeczki majeranku - sól, pieprz - tłuszcz do wysmarowania naczyniu Cebule pozbawiamy łupin. Na wielkanocnym stole pojawia się ona u nas w wersji tradycyjnej- parzona, w towarzystwie chrzanowego sosu. Utarło się u nas w domu, że białą kiełbasę jada się tylko na Wielkanoc (a to jest wielki błąd). Tym razem postanowiłam spróbować jak biała kiełbasa będzie smakowała w połączeniu ze słodkimi suszonymi śliwkami. Oprócz tego wymyślam co roku nowy sposób jak podać w nieco innej formie. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Kiełbasę płuczemy w zimnej wodzie, nakłuwamy z każdej strony widelcem. Mieszamy w misce razem ze śliwkami. Póki co zajadaliśmy się białą kiełbasą pod pierzynką (polecam!!!).