Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) - 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) - 400 g wątróbki drobiowej - 2 udka z kurczaka - 300 g słoniny - 2 duże cebule - 2 marchewki - 2 pietruszki - kawałek selera - 7 dużych jajek - 1 czerstwa bułka - gałka muszkatołowa - sól, pieprz - natka pietruszki - 3 liście laurowe - 1 ziarna ziela angielskiego - zioła prowansalskie - mleko do namoczenia bułki Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe kawałki słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele angielski, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Ostudzone mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, a także wątróbkę z cebulę. Następnie dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, razem podsmażać do momentu, aż wątróbka nie będzie krwista.