Podpieczony Schab Z Szynkowara

Iwona
Obiad
05.04.2017 18:39
Podpieczony Schab Z Szynkowara

Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu Zalewa: 1,5 litra wody 2 łyżki soli peklowej 6-8 kulek pieprzu 6-8 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki majeranku 2-3 ząbki czosnku około 1 kg schabu bez kości Przyprawy do podpieczenia: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki soli czosnkowej codzienne przekręcić schab 6. 4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru. 11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięso, które możemy jeść już w takiej postaci, natomiast ja postanowiłam je podpiec ;)12. 5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. Zostawiamy nasz schab w zalewie na okołodni pamiętając o tym abyna drugą stronę by równomiernie się zapeklował. 10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. Na razie to nasz ulubiony sposób na szynkowarowe mięsko ;) 8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać ! 3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/04/podpieczony-schab-z-szynkowara.html