Taką delikatną zupkę pomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie ;) Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpa pomidorową :) Składniki na 2 talerze zupy: - około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;) - 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów - około 8 łyżek śmietanki 30-36 % - 1/2 łyżki mąki pszennej - szczypta cukru - ewent. Rosół przelewamy do garnka i zagotowujemy, zmniejszamy następnie ogień, dodajemy najpierw 2 łyżeczki koncentratu i mieszamy (oczywiście możecie dodać więcej koncentratu niż te 3 łyżeczki, ale wtedy zupka już nie będzie taka łagodna) 2. 3. Kiedy zupka się zagotuje możemy spróbować czy czegoś jej nie brakuje, jeśli tak to dodajemy jeszcze łyżeczkę koncentratu i ewent sól i cukier.