- Składniki: - 1 kg mięsa wołowego - 2 łyżki masła klarowanego - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3-4 ogórki konserwowe - 250 g pieczarek - 0,5 papryki czerwonej - 1 łyżka suszonych pomidorów - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżka ketchupu - 2 listki laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego - szczypta papryki ostrej - sól - pieprz kolorowy - 1 mała marchewka - kawałek selera - bulion warzywny lub mięsny - Do zagęszczenia: - mąka pszenna Mięso włożyć na godzinę do zamrażarki, żeby się lekko zmroziło dzięki czemu łatwiej będzie nam je kroić. Gdy całe mięso się podsmaży zalać bulionem dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, suszone pomidory, paprykę słodką i ostrą, trochę soli, pieprzu, marchewkę, seler i gotować do miękkości mięsa. Na końcu dodać przecier, ketchup, ogórki chwilę pogotować i zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego.