2 h 30 min Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 2 jajka 3/4 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ¼ szklanki cukru ¼ szklanki kaszy manny 200 g rodzynek (1 opak. Budyń: 1 opakowanie cukru waniliowego 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 l mleka Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie przez 1 godzinę (można zastąpić rum przegotowaną wodą). Rada: Aby wygodniej było zetrzeć ciasto nad gorącym budyniem lepiej podzielić je na mniejsze części (np.na 4 części) przed włożeniem do zamrażalnika, wtedy będzie twardsze i nie będzie się tak szybko rozmrażało pod wypływem gorącego budyniu. Utarte jabłka gotować w garnku przez około 10 minut, dodać 1/4 szklanki cukru, kaszę mannę i odsączone rodzynki – wszystko razem dokładnie mieszamy gotując jeszcze przez chwilę. Budyń: Na mleku ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć na blachę (forma 22 x 27 cm). Na budyń zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę ciasta. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na około 1 godzinę. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać margarynę i posiekać.