Przepis na: Kajzerki z sezamem i makiem Kajzerki z sezamem i makiem - przepis krok po kroku Krok Do kubka kruszymy drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżka) oraz letnią wodę (100 ml), mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Dzielimy je na 12 równych części, stolnicę podsypałam lekko mąką, wyrobiłam kulki, które łyżką lekko ponacinałam w kształt kajzerki tworząc na niej “wiatraczek. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Krok Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (450 g), roztopione masło (60 g), 1 jajko, pozostałą wodą (100 ml), sól (1/2 łyżeczki) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Dzisiaj zrobiłam je od nowa tylko tym razem wykonałam je z sezamem oraz makiem. Taka ciepła, domowa kajzerka wyciągnięta prosta z piekarnika w połączeniu z pysznym dżemem stanowi połączenie idealne <3