Składniki Ciasto 280 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 200 ml mleka 3 batoniki snickersy + 1 do dekoracji 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Polewa 200 g cukru 65 g wody 200 g śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Wlać śmietanę i podgrzewać aż karmel będzie brązowy, na koniec dodać pokruszoną czekoladę i mieszając podgrzewać do roztopienia czekolady. Blaszkę prostokątną jak na keks o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do masy jajecznej stale ucierając. Podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Na koniec dodać mleko ze snickersami i wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut do tzw suchego patyczka.